maandag 19 mei 2014

Mensen-lezen


Honden zijn goed in mensen-lezen. Bijna zo goed als mensen, maar vooral veel beter dan onze naaste biologische verwanten, de chimpansees. Honden kunnen, dat is experimenteel bewezen, de meest subtiele menselijke signalen interpreteren. Chimpansees niet, of zijn daar alleszins niet in geïnteresseerd. Dat is voor biologen -en hondenvrienden- een interessant gegeven.

Als honden meer mensenkennis hebben dan chimpansees, dan lijkt dat ervoor te pleiten dat ook bij dieren cultuur belangrijker is dan natuur. Honden leven een paar duizend jaar in de nabijheid van de mens en zijn samen met ons geëvolueerd. Chimpansees delen weliswaar meer genetisch materiaal met ons, maar evolueerden los van de mens.

Uiteraard hebben de aanhangers van de natuurtheorie ook een punt als ze tegenwerpen dat mensen honden wellicht hebben geselecteerd op hun sociale vaardigheden. We begonnen met de meer sociale wolven uit te kiezen en we kweekten op mensen-lezen. Dat verklaart waarom zelfs hondenpuppies, weerom in experimenten, beter scoren dan wolven of chimpansees.

Er bestaan verschillende scholen binnen het vakgebied waarin ze onze vrienden de honden bestuderen. En elk van die scholen heeft weer haar argumenten. In de vaktijdschriften wordt voortdurend benadrukt dat meer onderzoek nodig is, vooraleer we de kwestie of het een zaak is van natuur of cultuur kunnen beslechten. Dat moet de sociale wetenschappers vertrouwd in de oren klinken (meer hier).

Het prentje: Annibale Carracci (1560-1609), Hondenhoofd in profiel, 16 de eeuw.

2 opmerkingen:

looloo zei

Bij ons zeggen ze "il ne leur manque que la parole", en ik sta daar helemaal achter!

pst zei

:-).